Slovenski recepti s kapelskimi vini

Riž s penino

Loading the player ...

Milena Cigut: Lepo pozdravljeni. Zopet smo z vami,  s kapelskimi vini in s kuharskim mojstrom, gospodom Časerjem. Danes smo pripravili posebno poslastico. Sestavine so mogoče nenavadne  ampak verjamem, da bo jed na koncu odlična, primerna tudi za vegetarijance.  Sestavljena pa je iz riža, belušev, jagod in kot dodatek in popestritev, kapelska penina. Pa pojdimo k pripravi.

Branko Časar: Gremo. In sicer začnemo kar z maslom. Vzamemo maslo.

Milena Rajk: Ugotavljamo, da se večina jedi pripravlja na maslu.

Branko Časar: Lahko je na maslu, olivnem olju. Videli smo že tudi na bučnem olju in primerno je tudi, ker popestrimo okus. Maslo je živalskega izvora. Dodamo sladkor, in počasi, da se rahlo karamelizira.

Milena Rajk: Riž smo že predhodno skuhali ?

Branko Časar: Predhodno smo riž pripravili, po načinu, kako ga pač pripravimo. Podušimo s čebulo, z nageljčki, tako da dobi prijetno aromo.

Milena Rajk: To se pravi, je to tisti pravi klasični recept, ki so ga svoj čas pripravljali.

Branko Časar: Tako kot smo se mi učili v samem začetku gostinske šole in tisti recepti so najboljši.

Milena Rajk : Jagode je potrebno še kaj narezati?

Branko Časar: Nekaj jagod še narežemo, sladkor karameliziramo.

Milena Rajk: Prepolovimo?

Branko Časar: Prepolovimo samo. Ker se nam sladkor v prahu karamelizira. Sladkor se je karameliziral.

Milena Cigut: In k  sladkorju bomo sedaj dodali penino. Širijo se krasne vonjave. Posebnost naše penine je, da je izdelana iz vrhunskega Chardonnaya. Drugače je polsuha. Glede na preostanek sladkorja, se pravi, da ni preveč sladka, zelo sveža, osvežujoča, prijetna, pitna. Tudi na vonj zelo sadna, kar sedaj lahko tudi tukaj vohamo, ko smo jo vlili noter.

Branko Časar: Penina je prevrela, ostal je samo sladkor.

Milena Cigut: Krasno.

Branko Časar: Dodamo beluši.

Milena Rajk: Narezali smo jih narezali na približno centimeter dolge kolobarčke.

Branko Časar: Prevremo. Ne smemo dolgo kuhati, saj mora ohraniti svojo kompaktnost. Seveda imamo med tem časom narezane tudi jagode. Beluši že vrejo.

Milena Rajk: Ali lahko namesto jagod uporabimo tudi kakšno drugo sezonsko sadje?

Branko Časar: Lahko sezonsko sadje, ampak katero vključuje dosti barvil. Jagode so zelo primerne. Tudi pri dodajanju jedem moramo pravi čas dodati, da se ne razpustijo.

Milena Cigut: Samo če jagode dodamo kakšni kremi, se krema kar lepo obarva.

Branko Časar: Tisto je druga stvar. Na primer, kakšno kuhamo. Kreme postanejo takrat maslene. Če pa kuhane kreme, takrat se pa jagode spustijo. 

Milena Cigut: Moram reči, da je to zelo nenavadna kombinacija. Beluši, jagode, riž.

Branko Časar: Veste, vse je mogoče danes. Zakaj pa ne. Ker beluš tudi niso slast, ampak sladkega okusa. Zato se tu dodaja sladkor, ker jagode so bolj kisle. Če imamo gozdne jagode, je to lahko boljše. Uporablja se, kar imamo na voljo. Dodali smo jagode.

Milena Cigut: Mislim, da je to krasna ideja na naše gledalce in seveda za našo penino.

Branko Časar: Seveda ne smemo pozabiti na vegetarijance.

Milena Cigut: Tako.

Milena Rajk: Vonjajo se prijetne arome.

Branko Časar: V tem primeru tudi malo posolimo. Ker vsako sladko moramo tudi malo posoliti.

Milena Rajk: Drugače nima pravega okusa.

Branko Časar: Drugače nima pravega okusa. To je že pripravljeno. Dodamo sladko smetano.

Milena Rajk: Kot vidimo, je priprava tudi te jedi zelo kratka. To pomeni, da kljub temu, da nimamo precej časa, se lahko odločimo, da to jed na hitro pripravimo.

Branko Časar: To tudi. Ampak če združimo celotni jedilnik, takrat pa vzame kar precej časa. Če gremo od juhe, glavne jedi, priloge in seveda sladice, takrat pa tudi rabimo od tri do štiri ure.

Milena Cigut: No, tu je sedaj naš pridni kuhar že v naprej skuhal riž. Zato se nam zdi to zelo hitro. Končna priprava.

Milena Rajk: No, če imamo že v naprej pripravljen riž, lahko sladico pripravo skoraj tik pred serviranjem.

Branko Časar: Tudi to se da. Lahko tudi kot priloga. To smo že prej omenili, kot prilogo.

Milena Cigut: Se to streže hladno ali toplo?

Branko Časar: Toplo. Takrat bi postopek moral biti malo drugačen, če bi želeli postreči hladno.

Milena Rajk: Kot vidimo, je jed tudi prijetne barvne kombinacije.

Branko Časar: Kako je šele dobrega okusa.

Milena Rajk: Tako.

Branko Časar: Jed je pripravljena.

Milena Rajk: Lahko serviramo.

Branko Časar: Jed naša je gotova. Ima lepo barvno kombinacijo in jo serviramo v poljubno posodo oziroma okrašeno posodo, ki ima tudi estetski izgled, primerno temu. Dodamo še liste, ker zeleno že imamo, samo listi nam manjkajo. Izvolite in dober tek.

Milena Rajk: Tako je. Prijetna kombinacija.

Milena Cigut: Kozarci so višji, da lahko opazujemo ples teh finih, drobnih mehurčkov. Na zdravje in seveda dober tek.

Ikona poučevalne enote Dopolnjevanje

Dopolnite z besedami, ki jih slišite na posnetku.

(poslastico, riža, jagod, kapelska penina, maslom, sladkor, narežemo, karameliziramo, penino, vonjave, priprava, zdravje, dober tek.)

Danes smo pripravili posebno . Sestavljena je iz , belušev, in kot dodatek in popestritev, . Pa pojdimo k pripravi. Začnemo kar z . Dodamo , počasi, da se rahlo karamelizira. Nekaj jagod še , sladkor . In k sladkorju bomo sedaj dodali . Širijo se krasne . Kot vidimo, je te jedi zelo hitra. Na in seveda .
  

Ikona poučevalne enote
Dopolnite tako, da bo poved pravilna.
Danes smo pripravili posebno (poslastica) .
  

Ikona poučevalne enote
Dopolnite tako, da bo poved pravilna.
Zopet smo z vami s (kapelska vina) .
  

Ikona poučevalne enote
Dopolnite tako, da bo poved pravilna.
Večina jedi se pripravlja na (maslo) .
  

Ikona poučevalne enote
Dopolnite tako, da bo poved pravilna.
Podušimo s (čebula) , z nagelčki, tako da dobi prijetno (aroma) .
  

Ikona poučevalne enote
Dopolnite tako, da bo poved pravilna.
Učili smo se v (gostinjska šola) .
  

Ikona poučevalne enote
Dopolnite tako, da bo poved pravilna.
Ne smemo pozabiti na (vegetarjanec) .
  

GLOSAR

riž

der Reis

kuharski mojster

der Küchenmeister

beluš

der Spargel

karamelizirati

karamellisieren

kompaktnost

die Kompaktheit

slast

das Genuss

vegetarijanec

der Vegetarier

jedilnik

die Speisekarte

krema

die Creme

priloga

die Beilage

servirati

servieren

mehurček

das Bläschen

kombinacija

die Kombination